De Eyckelbergh no. 2335 - 24 september 2021


Jac van Eijck nieuwe koning Groot Bergeijk

DSC 7603 2

Het Gilde Sint Anna Riethoven ontving op zondag 12 september gastvrij de vier andere gilden van de Gemeente Bergeijk voor de jaarlijkse ontmoeting Gildekoning Groot Bergeijk. Deze wedstrijd werd dit jaar voor de 23e keer gehouden. In 2020 is deze wedstrijd niet doorgegaan wegens corona en ook dit jaar was daarom gekozen voor een soberdere opzet. Gelukkig kon de mogelijkheid voor de gilden om elkaar in een groter verband te ontmoeten deze keer wel doorgaan. Dat het voorzag in een behoefte was al snel op de middag duidelijk.
De gildebroeders en gildezusters verzamelden zich in grote getale op het terrein van het Sint Annagilde aan de Vlasstraat en het was een lust om weer eens in een gezamenlijke rondgang door het dorp te kunnen lopen met alle trommen en bazuinen, vaandels en vendels. Riethoven werd weer eens wakker geschud door de gilden, een voorbode voor de Kringgildedag van Kring Kempenland die in 2022 in Riethoven zal worden georganiseerd. Samen met beschermheer oud-burgemeester Driek van de Vondervoort werd het een mooie optocht. De wedstrijd voor de beste gaaischutter werd na het 81e schot gewonnen door Grard Hoeks van het Sint Annagilde Westerhoven.
Daarna was het de beurt aan de vijf koningen van de gilden van Bergeijk. Het openingsschot werd verricht door burgemeester Arinda Callewaert-de Groot, die bijna geen kans voorbij laat gaan om bij een gildebijeenkomst aanwezig te zijn. Na 39 schoten leek de vogel te vallen, maar hij bleef nog aan een teennagel hangen. Vier schoten later moest hij zich toch gewonnen geven toen Jac van Eijck van het thuisgilde het winnende schot loste. Aan het einde van de middag reikte burgemeester Callewaert het herinneringsspeldje uit aan de winnaar van vorige keer Frans Roest van het Sint Jorisgilde Bergeyk, en de gemeentelijke wisselschilden aan Grard Hoeks en Jac van Eijck.
Tot slot overhandigde hoofdman Karel Smets van het Gilde Sint Anna Riethoven symbolisch het vaantje van Groot Bergeijk aan Hopman Wies van Leeuwen van het Sint Martinusgilde Luyksgestel, daar wordt de 24e uitgave van Gildekoning Groot Bergeijk volgend jaar georganiseerd. Mede door het prachtige weer was het een geweldige middag die in het teken stond van hernieuwde verbroedering.